Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat-o cu 1.000 de lei pe directoarea unei școli din Capitală, care ar fi făcut presiuni pentru mutarea de la clasă a unui elev cu sindromul Asperger, informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD).
Mark, în vârstă de șapte ani, elev la Școala nr. 59 din Drumul Taberei, are sindromul Asperger, o tulburare de spectru autist, care nu-i afectează capacitățile cognitive, el având de altfel un coeficient de inteligență pste medie, ci capacitatea de a relaționa. Astfel, el suferă foarte mult atunci cand cineva râde de el sau când nu știe să facă un lucru și vede că ceilalți copii sunt mai îndemânatici ca el, arată CEDCD.
Potrivit sursei citate, majoritatea părinților celorlalți copii din clasă cu Mark au cerut retragerea acestuia din școală, fiind susținuți de directoare.
Președintele CEDCD Mădălina Turza a precizat pentru MEDIAFAX că Mark face parte dintr-o familie monoparentală, cum se întâmplă adesea în cazul copiilor cu dizabilități, iar mama a fost jignită și amenințată constant, după ce a informat conducerea școlii și cadrele didactice cu privire la situația medicală a fiului ei.
„(Ceilalți părinți, n.r.) au jignit-o îngrozitor. Îi dădeau telefoane acasă. Au strâns semnături s-o convingă pe directoare să-l mute”, a explicat Turza, precizând că personale respective l-au numit pe copil „handicapat” și i-au spus mamei „să și-l ia”.
Dintre cei 25 de colegi de clasă ai lui Mark, 19 au fost mutați de părinți, ulterior fiind aduși alți copii pentru a se completa clasa, a mai relatat președintele CEDCD.
Directoarea școlii „a susținut și încurajat acțiunile discriminatorii” ale acestor părinți, „arătând că «părinții fac legea» și indicând necesitatea mutării copilului pentru a evita riscul desființării clasei”, potrivit CEDCD.
La un moment dat, i-a fost prezentată mamei o dispoziție de mutare a lui Mark la o altă clasă, pe care aceasta nu a semnat-o, a mai arătat Turza.
CNCD a comunicat luni Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, care l-a reprezentat pe Mark, decizia luată în acest caz. Astfel, directoarea Speranța Cojocaru a primit o amendă de 1.000 de lei, precum și recomandarea de a-i informa pe părinții că presiunile exercitate au reprezentat discriminare și de sancțiunea primită, mai informează CEDCD.
Consiliul a arătat că discriminarea produsă de directorul unității de învățământ a afectat trei drepturi fundamentale ale copilului: la educație, la sănătate și la demnitate, mai informează CEDCD.